Ofte stilte spørsmål



Her finner du svar på ofte stilte spørsmål angående tøybleier. Lurer du på noe, send oss en e-post på post@nostebarn.no (man-fre 9-16), eller spør oss på facebook: Tøybleiehjelpen.



SPØRSMÅL OM BLEIESKIFT

HVORFOR ER DET EN FLAPP I DEN FORMSYDDE BLEIEN?

I stedet for å lage en bleie som er tykk overalt, har vi delt tykkelsen i to ved å sy fast et innlegg. Fordelen er at innlegget da enten kan legges over hele, eller brettes i to foran. (Ofte på gutter.) Bleien tørker også raskere når den er delt slik.

KAN BARNET BRUKE TØYBLEIER HELE BLEIEPERIODEN?

Det beste er selvfølgelig om barnet får bruke sine luftige ullbukser hele bleieperioden. Med dagens vaskemuligheter, rispapir og gode tøybleier er det ingen grunn til å slutte med naturlig bleieløsning før barnet likevel slutter med bleier.

KAN STØRRE BARN BRUKE BRETTEBLEIE?

Ja, men mange velger formsydde tøybleier når barnet blir urolig på stellebordet, eller når andre skal stelle barnet. Her er tips til deg som vil fortsette med brettebleiene: Er barnet så urolig at det er vanskelig å feste brettebleien, prøv å legge bleien på fanget ditt og sett barnet oppå. Da kan du holde barnet med armene og ha hendene fri til å feste bleien.

Etter hvert som barnet vokser blir det mindre å brette rundt, men de fleste får den festet slik stort sett hele bleieperioden. I perioden hvor dette ikke går; brett den på langs i 4 eller 6. Brett så inn halve lengden, (barnet blir ofte slankere når det reiser seg og går). Gir du likevel opp brettebleier, velg formsydde bomullsbleier med ullbukse utenpå.

FÅR BARNET KORTERE BLEIEPERIODE?

Mange erfarer at tøybleiebarn slutter tidligere med bleier enn engangsbleiebarn. De kjenner jo at de blir våte. Tøybleier med ullbukse som sperrelag blir ikke klamme eller kalde, og kjennes derfor behagelig på også når de er våte - men barna får et forhold til hva som skjer. Det er ikke så lett med en bleie som aldri kjennes våt.

HVOR OFTE MÅ JEG SKIFTE TØYBLEIEN?

Tøybleien skiftes hver gang barnet har avføring, ofte hyppig den første tiden. Spesielt i starten tisser barnet ofte, men det er ikke nødvendig å skifte hver gang. Barn er forskjellige, men bleieskift morgen, lunsj, middag og kveld, og ellers ved avføring, holder for mange. Vær oppmerksom på at ullbuksen puster og slipper vanndamp igjennom. Noen tror at det er lekkasjer.

KAN EN TØYBLEIE BRUKES HELE NATTEN?

Bleien fylles vanligvis når barnet er våkent. I starten kan det være hyppig også på nettene. Er bleien veldig våt, kan det være greit med et bleieskift på natten, men ellers er det best for både store og små med færrest forstyrrelser på den tiden av døgnet. Ta heller et ekstra ullinnlegg inni for å hindre lekkasje.

NÅR SKAL JEG NBRUKE RISPAPIR?

I starten med tynn avføring er det ikke nødvendig med rispapir i bleiene. Avføringen forsvinner da ut med vaskevannet i vaskemaskinen, som ved annet søl. Straks barnet får fastere avføring, kan den samles opp i et rispapir før vask.

HVOR KASTER JEG RISPAPIRET MED AVFØRING?

Rispapiret kan tømmes i toalettet og kastes. Det er også komposterbart (cellulose), men bruker tid på nedbryting. Mange kaster det også i toalettet. Noen steder klages det på at det og annet som havner i kloakken jevnlig må fjernes. Vi kan derfor ikke anbefale det, selv om vi tenker at rispapir i kloakken er et mindre problem enn bergene med engangsbleier på søppelplassen som ikke kan gjenvinnes, selv ikke som varme, fordi våte bleier brenner dårlig.

STUMPEN BLIR SÅR. HVA GJØR JEG?

Med ullbukser i stedet for plast får huden det den trenger mest: nok luft. Ligger barnet med avføring blir likevel stumpen rød, uansett bleietype. (Det hender de fleste en gang iblant). Noen barn blir også såre, og urinen kan lukte ammoniakk, når tennene kommer frem, og noen kan få forbigående utslett i forbindelse med overgang fra engangsbleier.

Hos barn som bruker ullbukser får huden luft hele tiden, og sår hud gror derfor heldigvis fort uten bruk av salve. Ønsker du likevel å bruke en salve, velg en som ikke legger seg som en hinne utenpå, fordi det da kan være vanskelig å fjerne avføringen uten å måtte gni på sår stump.

TISSET RENNER RETT IGJENNOM. HVA GJØR JEG?

Sjekk at ullbuksen dekker godt om bleien slik at ikke våt bomull kommer i kontakt med klærne utenpå.

  • Er ullbuksen ny, eller akkurat satt inn med lanolin, lekker den de første par gangene.

  • Ullbukser slipper dampen ut når barnet tisser. Det er ren vanndamp og lukter ikke. Merkes mest når barnet har ligget under dynen.

  • Når barnet er rundt 8 kg er det nødvendig å gå fra 2-trådsbukser til 3-tråds hele døgnet.

  • Er det lenge siden buksene ble tilsatt lanolin, kan ny tilsetning ha en effekt.

  • Er bomullsbleien for tynn, (hele bomullsbleien er sørpevåt) kan et løst innlegg/tykkere bleie være aktuelt. Mange barn må ha dobbel bleie om natten.


  • Ellers vinner man mest på neste tips:

  • En ekstra strikket ull-lapp rett innenfor ullbuksen kan gjøre underverker. Med en slik lapp har mange erfart at løsningen blir tettere enn engangsbleier. Kluten sparer også ofte skift av ullbuksen. Lapp kan bestilles ferdig eller strikkes selv av to- eller tre-tråds garn: legg opp ca. 20 m og strikk rettstrikk ca. 30-35 cm for å dekke bak og foran.

  • Hele bleien våt:
    Legg ullinnlegget utenpå hele bleien (rett innenfor ullbuksen).

    Deler av bleien er gjennomvåt: (Ofte gutter eller større barn). Legg innlegget dobbelt der “trykket” er.

    Fremdeles våt: Klarer barnet å tisse gjennom ullinnlegget også, legges en tynn bomullsklut (vaskeklut e.l.) utenpå ullinnlegget igjen. Større barn som trenger dette, er gjerne modent for å slutte med bleier siden de allerede samler opp mye før de tisser.

    SPØRSMÅL OM VASK

    HVORDAN VASKE TØYBLEIER?

    Bleiene samles i en eller to bøtter uten lokk til en full vaskemaskin og vaskes vanligvis hver 2.-3. dag. Det er bomullsbleien (og brillebuksen i bomull) som vaskes. 60 grader skal holde, men mange vasker på 90-95 grader. Vask gjerne kluter og håndklær sammen med bleiene. Velg ekstra vannmengde for vaskemaskiner som sparer på vannet. Bruk vaskemiddel uten parfyme og ikke bruk skyllemiddel. Bleiene tørkes i trommel eller henges til tørk.

    HVOR OFTE MÅ JEG VASKE ULLBUSKEN?

    Eventuell lekkasje fra avføring skylles helst av med det samme. Ullbuksen vaskes og settes inn med lanolin (ullkur) når den ikke lukter friskt etter lufting. Et forvarsel på at ullfettet snart er tomt er at den lukter når den er våt. Ofte går det 2-6 måneder mellom lanolinkurene, men, det avhenger av hvor våt ullbuksen er ved bleieskift.

    FORBLIR AVFØRINGEN I VASKEMASKINEN?

    Tynn avføring (de første månedene) forsvinner ut med skyllevannet som annet søl på vasketøy. Fast avføring tømmes eller fjernes før vask. Derfor anbefales rispapir inni bleien når barnet får fast avføring.

    UHELLET ER UTE. HVORDAN VASKE ULLBUKSEN OG ULLKLÆRNE?

    På ubehandlet ull sitter søl utenpå fibrene og skylles lettest av før det tørker eller setter flekker. Skyll derfor av så raskt som mulig og klem vannet ut i et håndkle. Du kan bruke godt varmt vann å spyle med, så lenge du bare spyler, men må du gni eller børste litt for å få sølet vekk, må vannet være max 30 grader for å unngå krymp.

    SPØRSMÅL OM ANNET

    HVORDAN GJØR JEG DET MED TØYBLEIER I BARNEHAGEN?

    Noen tror at de må slutte med tøybleier når barnet begynner i barnehagen. Det skal ikke være nødvendig. De som skifter på barnet i barnehagen pakker de skitne bleien inn i en pose som dere tar med hjem, slik at barnehagen ikke har noe ekstra arbeid. Be dem legge ullbuksen i egen pose (Helst tøypose, hvis de går med på det). Det er lurt å bruke rispapir til avføringen, slik at barnehagen eventuelt kan fjerne den. Bruker du brettebleier, leveres de ferdig brettet, og forklar hvordan det skal gjøres. De fleste velger fasongsydde bleier for enkelhets skyld.

    Innstillingen i barnehagene varierer, men på lik linje som at de tar hensyn til ønsket mat, for eksempel veganere, bør de ta hensyn til foreldre som velger miljøvennlig og plastfri bleieløsning for barna sine. Dette er også helt i tråd med rammeplanen for barnehagene: «Barna skal lære å ta vare på seg selv, hverandre og naturen. Bærekraftig utvikling omfatter natur, økonomi og sosiale forhold og er en forutsetning for å ta vare på livet på jorden slik vi kjenner det. Barnehagen har derfor en viktig oppgave i å fremme verdier, holdninger og praksis for mer bærekraftige samfunn.»

    LUKTER DET FRA TØYBLEIER?

    Man unngår ikke lukt fra avføring uansett bleieløsning, men en brukt tøybleie lukter langt mindre enn en engangsbleie. Dette fordi avføring, fuktighet, varme og plast er drømmevilkår for anaerob bakterievekst. Faktisk lukter bleiebøtten mindre uten lokk på grunn av lufttilgang! Mange blir overrasket over hvor lite, om noe, en tøybleiebøtte lukter, og velger du vann og litt eddik i bøtten lukter det ikke i det hele tatt. (Men det blir da mer søl når bøtten skal tømmes i vaskemaskinen).

    HVOR OFTE MÅ JEG SETTE INN ULLBUKSEN MED LANOLIN?

    Ullbuksen vaskes og settes inn med lanolin (ullkur) når den ikke lukter frisk etter lufting. Et forvarsel på at ullfettet snart er tomt er at ullbuksen lukter når den er våt. Ofte går der 2-6 måneder mellom lanolinkurene, men det avhenger av hvor våt ullbuksen er ved bleieskift.

    HVORDAN UNNGÅ LUKT FRA BLEIEBØTTEN?

    Velg bøtte uten lokk. Vanligvis funger det ok uten lukt i et par dager. Er det kraftig lukt fra bleiene, legg et vått håndkle, eller annet som likevel skal vaskes, oppå. Du kan også fylle bøtten med vann og en liten eddiksprut for å hindre lukten.

    loader
    Laster ...