Hva trenger jeg?
Alle bleier består av en oppsugingsdel og et sperrelag som skal hindre at væten sprer seg til klærne utenpå. Nøstebarns tøybleieløsning baserer seg på bomullsbleier for oppsuging innerst og en lanolinholdig ullbukse utenpå som sperrelag. Helt innerst kan man legge et tynt rispapir slik at det samler opp avføringen, og man slipper å skylle bleiene.
Bomullsbleiene kan enten være en brettebleie som holdes på plass med en brillebukse, begge deler i bomull, eller det kan være en formsydd bomullsbleie som festes med trykknapper. De vaskes etter hvert bruk. Ullbuksene utenpå kan enten strikkes selv av lanolinholdig garn, eller de kan kjøpes ferdige i ubehandlet ull som settes inn med ekstra lanolin. Ullbuksene virker selvrensende og luftes vanligvis rene.
Her får du en oversikt over det du trenger av bleieutstyr for en fungerende tøybleiehverdag med vask hver 2. til 3. dag. Ønsker du kun å prøve, velg ca. halvparten, så har du nok til å kjenne litt på hvordan tøybleier virker.
VISSTE DU AT MANGE KOMMUNER HAR TØYBLEIETILSKUDD? SKJEKK OM DIN KOMMUNE TILBYR DETTE VED Å TRYKKE HER.
TIL NYFØDT
Vi anbefaler som oftest brettebleier og brillebukse i bomull i starten. Da er det gjerne hyppige bleieskift, og man trenger mange bleier. I tillegg er disse enklest å forme og få til å sitte godt og tett rundt lår, mage og rygg. De første månedene ligger barnet oftest rolig på stellebordet slik at bretting og festing av bleien går greit. Brettebleier tørker raskt og kan brukes til mye annet etter bleieperioden. Ullbukse brukes utenpå som sperrelag, ellers vil det lekke gjennom bleien.
UTSTYRLISTE TIL NYFØDTE – DE FØRSTE MÅNEDENE:
TIL STØRRE BARN
Fra 2 måneders alder passer de minste formsydde bleiene for deg som ønsker å gå over til dem eller bruke en kombinasjon. Bruker du brettebleier til barnet er ca. 6 måneder, kan du kjøpe neste størrelse, da trenger du ca. 12-15 formsydde tøybleier i størrelse M (6-24 mnd), som gjerne varer hele bleieperioden. Brettebleier med brillebukse kan brukes lenger, men de fleste foretrekker formsydde tøybleier når barnet blir mer aktivt under bleieskiftene.
Hjemmestrikket eller ferdigstrikket ullbukse utenpå, 4-5 bukser er nok. Strikker man selv, må man bruke det 3-trådede lanolingarnet både natt og dag når barnet er større og har sjeldnere skift. Ofte må man også spe på med ullinnlegg på natten, og mange også på dagtid. Barn er forskjellige, og det fine med ullbuksebleier er at løsningen er fleksibel og kan tilpasses barnets behov.