Bruksanvisning for tøybleier
Noen velger tøybleier for barnets skyld, noen for miljøets skyld og noen fordi det er billigere. Uansett motivasjon - tøybleier må holde tett, og de må fungere i hverdagen. Her får du hjelp til hvordan du skal lykkes med tøybleier.
HVA ER TØYBLEIER, OG HVORDAN FUNGERER DET?
Tøybleier består av en oppsugingsdel og et sperrelag som skal hindre at væten sprer seg til klærne utenpå. Nøstebarns tøybleieløsning baserer seg på bomullsbleier for oppsuging innerst og en lanolinholdig ullbukse som sperrelag utenpå. Helt innerst kan man legge et tynt rispapir slik at det samler opp avføringen, og man slipper å skylle bleiene.
FØR BRUK
Bomullsbleiene vaskes på minst 60 grader før bruk pga. sugeevnen. Hjemmestrikkede ullbukser av lanolingarn er klare til bruk. Har du kjøpt fabrikkstrikkede ullbukser eller har strikket dem av annet ubehandlet ullgarn (altså ikke lanolingarn) trenger de en runde med lanolin (ullkur) før bruk. Les bruksanvisning på flasken med Ullkur.
NB! Ullbukser lekker ofte de første gangene, også ved ny ullkurbehandling. Først når de har vært våte av urin en gang eller to setter prosessene i gang.
UNDER BRUK
1. BOMULL INNERST
Bomullsbleien (innerst) skiftes ved avføring, ellers 4-6 ganger i døgnet. Må vaskes mellom bruk. Velg mellom brettebleier eller formsydde bleier.
... NÅR DU VELGER BRETTEBLEIER:
Brettebleier i 100% bomull er supert den første tiden med hyppige bleieskift. Da ligger barnet vanligvis i ro, og det er lettere å få brettebleien til å sitte godt og tett på den lille. Bleien kan brettes slik at den får åtte lag med bomull der det trengs mest. Det er lurt å vikle den høyt og tett rundt lårene, og den festes omtrent som et håndkle rundt livet. Du finner en detaljert brettefilm under.
De første månedene trenger ikke avføringen å fjernes før vask, men når barnet har fått fastere avføring, legger du et tynt rispapir inni bleien slik at den kan fjernes før de hives i vaskemaskinen. For å hindre at avføringen lekker ut, holdes brettebleien på plass med en brillebukse - også den er i bomull. Både brettebleien og brillebuksen må vaskes etter bruk.
Se hvordan du gjør bleieskift med brettebleie i videoen under:
Og hvordan du bretter en brettebleie her:
... NÅR DU VELGER FORMSYDDE BLEIER:
Nøstebarns formsydde tøybleier har et dobbelt innlegg som kan brettes der det trengs mest, på gutter er det ofte foran. De første månedene trenger ikke avføringen å fjernes før vask, men når barnet har fått fastere avføring, legger du et tynt rispapir innerst slik at den kan fjernes før bleiene hives i vaskemaskinen.
De formsydde bleiene våre er i 100% bomull og festes med trykknapper. De kan reguleres slik at bleien vokser med barnet. Bleien innerst må være av bomull for å suge opp væten, og det er bare den som må vaskes etter bruk.
Se hvordan du gjør bleieskift med formsydde bleier i videoen under:
2. ULLBUKSEN UTENPÅ
Alle bleier må også ha et sperrelag ytterst for å hindre lekkasje. Det er lett å tenke at det må plast eller nylon til for å holde tett, men en bleiebukse av ubehandlet, lanolinholdig ull stopper faktisk væten, samtidig som den gir huden fri lufttilgang hele tiden. Ullbuksen renser seg selv, og den henges kun til lufting mellom bruk. Ullbuksen byttes stort sett ved hvert bleieskift (på rundgang) eller morgen, lunsj, middag og kveld.
Du bruker ca. 4 ullbukser i døgnet (+ 1 i reserve) som så er klar igjen neste dag. Ullbuksene bør være tørre når de tas på fordi de da kan suge til seg mest væte. Se til at den dekker bleiene under, spesielt ved lårene. Bomullen vil ellers lekke til klærne utenpå. For å hindre at ulltrøyen eller bodyen skal tøve eller bli våt, skal de trekkes utenpå ullbuksen.
BLEIEVASK
BOMULLSBLEIENE
Skitne bleier og brillebukser legges i bøtte med eller uten lokk. (Tilgang på luft hindrer lukt, så lokk er egentlig ikke nødvendig). Noen foretrekker å ha vann i bøtten hvis det tar lengre tid før bleievask. Litt eddik i vannet fjerner lukt. Ellers er det lettere å fylle bleiene i vaskemaskinen hvis bøtten er uten vann. Bleiene vaskes i maskin etter behov. Hvor ofte avhenger av hvor mange bleier barnet har og plass i vaskemaskinen. (2 gulvbøtter med bleier fyller omtrent en vaskemaskin).
Hver annen dag i starten og hver tredje dag senere er vanlig. De fleste velger kokeprogram, mens andre mener 60°C holder. Bruk helst såpe uten parfyme. Ingen skyllemiddel. Kan godt tørkes i trommel, eller på tørkestativ/snor. Henger du opp brettebleiene brettet i to kan de kjapt samles i en bunke når de et tørre.
ULLBUKSEN
Ullbuksen henges bare til tørk etter bruk. Hvis det kommer avføring på ullbuksen, fjernes det helst med det samme. Skyll enten:
ULLKUR / LANOLINTILSKUDD
Ellers vaskes ullbuksen kun når den begynner å lukte urin. Da er lanolinen brukt opp. Hvor lang tid dette tar avhenger av hvor våt ullbuksene blir mellom hvert skift og hvor ofte de må vaskes/skylles av. De fleste kan bruke dem i mange måneder før det er nødvendig å tilsette ny lanolin. Buksene vaskes først med ullsåpe ved 30°c og legges deretter i ullkurbad med ullkur.
En ullbukse veier ca. 70 gram. Les dosering på flasken. Bland ullkuren ut i veldig varmt vann og spe med kaldere til ca. 40°c. Buksene legges i - og ligger til vannet er kaldt. Trykk vannet ut og legg til tørk. Etter lanolinbad bør ikke buksene sentrifugeres. Da forsvinner lanolinen ut med vannet.
TØYBLEIER HELE BLEIEPERIODEN?
Det beste er selvfølgelig om barnet får bruke sine luftige ullbukser hele bleieperioden. Med dagens vaskemuligheter, rispapir og gode tøybleier er det ingen grunn til å slutte med naturlig bleieløsning før barnet likevel slutter med bleier.
KORTERE BLEIEPERIODE?
Mange erfarer at tøybleiebarn slutter tidligere med bleier enn engangsbleiebarn. De kjenner jo at de blir våte. Tøybleier med ullbukse som sperrelag blir ikke klamme eller kalde, og kjennes derfor behagelig på også når de er våte - men barna får et forhold til hva som skjer. Det er ikke så lett med en bleie som aldri kjennes våt.
LEKKASJE?
Når tøybleien sitter godt og tett på rundt lårene og magen opplever flere at tøybleier holder bedre tett, og hindrer lekkasjer, enn engangsbleier. Om uhellet er ute:
Ellers vinner man mest på neste tips:
Hele bleien våt:
Legg ullinnlegget utenpå hele bleien (rett innenfor ullbuksen).
Deler av bleien er gjennomvåt: (Ofte gutter eller større barn). Legg innlegget dobbelt der “trykket” er.
Fremdeles våt: Klarer barnet å tisse gjennom ullinnlegget også, legges en tynn bomullsklut (vaskeklut e.l.) utenpå ullinnlegget igjen. Større barn som trenger dette, er gjerne modent for å slutte med bleier siden de allerede samler opp mye før de tisser.
SÅR STUMP?
Med ullbukser i stedet for plast får huden det den trenger mest: nok luft. Ligger barnet med avføring blir likevel stumpen rød, uansett bleietype. (Det hender de fleste en gang iblant). Noen barn blir også såre, og urinen kan lukte ammoniakk, når tennene kommer frem, og noen kan få forbigående utslett i forbindelse med overgang fra engangsbleier.
Hos barn som bruker ullbukser får huden luft hele tiden, og sår hud gror derfor heldigvis fort uten bruk av salve. Ønsker du likevel å bruke en salve, velg en som ikke legger seg som en hinne utenpå, fordi det da kan være vanskelig å fjerne avføringen uten å måtte gni på sår stump.