Hvorfor tøybleier og ullbukse?



- av hensyn til barnet, naturen og økonomien din. Våre bestemødre skylte og vasket bleiene for hånd, kokte dem på komfyren, vred én etter én og hengte dem opp. Ikke rart at engangsbleiene kom som en befrielse. I dag har vi rispapir som samler opp avføringen, og vi har maskiner som gjør hele vaskejobben for oss. Det er som å ha en gratis bleieautomat på vaskerommet. Det gjør at barna og miljøet i dag kan nyte alle fordelene som tøybleier gir uten at vi sliter oss ut.

FOR BARNET


Alle bleier har en oppsugingsdel og et sperrelag for å unngå lekkasjer. Mange tror sperrelaget må være av plast eller nylon, men en bleiebukse av ubehandlet lanolinholdig ull stopper væten samtidig som den gir fri lufttilgang! Med bomull innerst og ull utenpå slipper den lille å være klam rundt stumpen, og ullbuksen sikrer jevn temperatur hele året.

Den frie lufttilgangen som ullbukser gir, er behagelig for barnet. Da er det ikke ekkelt å være våt. Barn kan få sår stump uansett bleietype. Med ullbukse som sperrelag gror sår raskt fordi huden får den luften den trenger for å heles. Det kjennes helt riktig å pakke inn en liten babystump i trygge, rene naturmaterialer.

FOR MILJØET


Det er fy-fy med plastsugerør, og vi tar bærenett med oss på butikken, men én eneste engangsbleie gir mye mer avfall enn plastsugerør fra et helt barneselskap. Vi blir stadig bedre på å sortere avfall og å unngå engangsprodukter, men sitt igjen med et berg av engangsbleier. Hvert engangsbleiebarn gir oss over et tonn bleieavfall!

Bleiene kan ikke komposteres, og de inneholder så mye væske at de heller ikke er egnet til forbrenning. Derfor gir mange kommuner støtte til innkjøp av tøybleier. Bomullsbleier med ullbukse utenpå brukes igjen og igjen, og ingen mikroplast slippes ut ved bruk og vask.

FOR ØKONOMIEN


Vanligvis er sunne og miljøvennlige løsninger dyrere enn alternativene. Med tøybleier er det omvendt. De investeringene man gjør i starten er spart inn igjen før bleieperioden er slutt, og mye av utstyret kan brukes til flere barn.

Mange kommuner sponser i tillegg deler av tøybleiene, fordi de ser hvor store avfallsmengder engangsbleier gir. Undersøk derfor i din kommune om de har en slik ordning.

Du kan skjekke din kommune her.

KANSKJE BLIR OGSÅ BLEIEPERIODEN KORTERE?


Etter at de supersugende materialene ble tatt i bruk i engangsbleier på midten av 80-tallet har lengden på bleieperioden økt drastisk. Mange barn bruker i dag bleier til de er over tre år, mest sannsynlig fordi de ikke får anledning til å kjenne hva som foregår i en bleie som alltid er tørr. Vår erfaring er at tøybleiebarn lettere kan avvennes bleier tidlig.

Tøybleier er behagelig å gå med fordi de holder jevn temperatur og det ikke blir klamt, men barnet kjenner at det blir vått når de tisser. Det er ikke lett i en supersugende bleie. Kortere bleieperiode er kjekt for foreldrene og for barnet. Det er godt å mestre det de store gjør.


SLIK GJØR DU BLEIESKIFT MED TØYBLEIER



BLEIESKIFT MED BRETTEBLEIER:



BLEIESKIFT MED FORMSYDDE BLEIER:


Search engine powered by ElasticSuite © 2019 Nøstebarn. All rights reserved.