Kan barn med eksem bruke ull?
I mange år ble barn med eksem automatisk frarådet å bruke ull, og noen "eksperter" holder seg fremdeles til det. Egentlig er det rart, fordi eksem ble langt mer utbredt i tiårene etter at bomull overtok for ullundertøy. Mange foreldre erfarer også at myk ull ikke påvirker eksemet, og vi får tilbakemeldinger på at ubehandlet ull tåles oftere enn behandlet ull. De senere årene har flere "eksperter" også friskmeldt ullen, heldigvis. Ull har så gode egenskaper at det er synd å automatisk kutte ut å bruke ullklær uten å finne ut om barnet reagerer på dem. Er barnet allergisk mot selve ullen, skal ull selvfølgelig unngås rett mot huden, men har barnet "bare" eksem kan dere gjerne prøve dere frem for å se hva barnet har det best med.
ULLALLERGI?
Allergi mot ull er heldigvis sjelden. Får barnet eksem de stedene hvor ull er i kontakt med huden, er det lurt å legge bort ullplaggene et par uker for å se om eksemet forsvinner eller blir bedre. Prøv gjerne igjen med litt ull for å kunne se bort fra naturlige svingninger i eksemet. Vær også oppmerksom på at allergien kan skyldes ullsåpen eller kjemikalier ullen er behandlet med. Parfymefri, naturlig ullsåpe og ubehandlet ull kan da være et bedre alternativ. Blir konklusjonen at barnet er allergisk mot ull, må ull unngås som innerste lag med klær, men man kan fortsatt benytte ullplagg utenpå et lag med for eksempel bomull eller silke.
ULL OG EKSEM
Dersom barnet har eksem, er det lurt å prøve seg litt frem for å finne ut hvilke klær barnet har det best med. Barnets velvære bør avgjøre om man skal gå for ull eller ikke på de hudområdene barnet har eksem. Noen klør mer når de blir klamme, og vil derfor holde seg tørrere og ha det bedre med ull. Ull er ekstra pustende og absorberer vanndamp fra kroppen vår, og en ulltrøye og en ullongs innerst kan derfor hindre at huden blir klam. Andre igjen er ømfintlig for ullfibrene mot eksemområdene, fordi ullhår er mer krøllete enn for eksempel bomull, bambus og silke (det er derfor ull er så lett og isolerer så godt). Grovere ull irriterer mer enn finere ull som merinoull. Ull med silke er ekstra glatt og kan derfor være en god løsning. Vi får mange gode tilbakemeldinger på våre i ull blandet med silke når det gjelder eksemhud, fordi den både er glatt og samtidig luftig. Tykkelsen på fibrene til ull med silke ligger godt under grensen for det man regner som kløfritt (vi betegner selv aldri plagg med "kløfri" fordi dette er veldig individuelt).
PRØV DEG FREM
Har barnet eksem, eller dere har mistanke om ullallergi, er det lurt å prøve seg frem med noen få plagg før dere går til større innkjøp. Er huden i armkrokene ekstra tander, kan en singletbody eller en kortermet trøye være en god løsning. Den dekker de stedene på kroppen hvor vi både trenger varme til organene våre og hvor vi lettest blir klamme og svette. Ullsokker kan være løsningen hvis barnet reagerer på ull i knehasene. Heldigvis er det mange som tåler både ull og ull med silke selv om de har eksem. Ull er unik når det gjelder å regulere temperaturen, og det er synd å velge bort deilige ullplagg hvis barnet trives med dem og eksemet ikke blir verre.