Nøstebarn og miljømerking

Ikke alle vet at miljømerking og økologimerking er to forskjellige ting.

Miljømerking foretas av offentlige instanser. Miljømerker (som Svanen/EU-blomsten) skal sikre at ferdige tekstiler ikke inneholder skadelige stoffer. Miljømerking sier noe om hvilke stoffer som ikke er tillatt i tekstilene. Alle andre stoffer er da tillatt inntil de som utarbeider retningslinjene eventuelt får nye opplysninger om stoffer/kjemikalier som bør forbys fordi de er skadelige. Miljømerking er ment å oppfordre til at industrien legger om til mer miljøvennlig produksjon.

Økologimerking foretas av uavhengige foreninger (ikke myndighets- eller bransjestyrt). Denne merkingen er strengere fordi den sier hvilke stoffer som er tillatt til bruk i fremstilling av økologiske tekstiler. For produsentene er det lettere å forholde seg til en liste over tillatte stoffer enn en liste med forbudte stoffer som stadig endrer seg når man finner nye stoffer å forby. Økologimerking krever også mer av fremstillingen av produktene (alt fra arbeidsforhold til utslipp) enn miljømerking gjør.

De fleste av våre plagg er økologimerket/sertifisert av IVN (Internasjonal Forening for Naturtekstilbedrifter) i Tyskland. IVN er et uavhengig organ som sammen med andre tilsvarende organ rundt i verden har utarbeidet standarden GOTS (Global Organic Textile Standard).
GOTS garanterer økologisk fremstilling av råmateriale, miljøvennlige produksjonsprosesser og avfallshåndtering, trygge arbeidsforhold og at garn/tekstil ikke inneholder farlige stoffer.

IVN og GOTS

 

GOTS-standarden krever at minimum 90% av fibrene i et tekstil skal være naturlig fiber (dvs. av plante- eller dyrefiber, som f.eks. bomull, ull, silke), maks 10% kan være syntetisk. For sokker og sportstøy kan 25% være syntetisk. I tillegg må 70% av de naturlige fibrene være av sertifisert økologisk opprinnelse.

GOTS har også en høyre grad av sertifisering som heter GOTS Organic, hvor 90% av de naturlige fibrene må være av økologisk opprinnelse. Med økologisk opprinnelse menes at det skal være av såkalt kbA- eller kbT-kvalitet. KbA vil si at det stammer fra sertifisert økologisk produksjon (bomull), mens kbT vil si at det stammer fra sertifisert økologisk dyrehold (ull).

IVN anser GOTS-standarden som et minimum av det som kreves for økologiske tekstiler og har i tillegg sin egen standard som de sertifiserer etter. Denne heter IVN BEST (eller bare BEST).
BEST krever at 100% av fibrene i et tekstil eller et plagg skal være av naturlige fibre og at 100% av dette skal være av kbA-/kbT-kvalitet. Syntetiske fibre kan bare brukes i opp til 5% for tilbehør (som knapper/glidelåser m.m. eller som elastikk i bråt eller blonder). Listen over tillatte stoffer til produksjon og farging er også strengere for BEST enn for GOTS.

Se linkene under for mer informasjon om IVN og GOTS:

www.naturtextil.com        (IVNs hjemmeside, utfyllende og god informasjon)
www.gots-certification.org   (IMOs hjemmeside – utførende kontrollorgan)

 

 

Øko-tex 100

Vi har også produkter som er godkjente etter Øko-tex 100-standarden.

Øko-tex 100 er en godkjenning som også utføres av uavhengige organer, og som har vært i markedet en del lenger enn GOTS. Standarden er utarbeidet av to test-institutt i Tyskland og Østerrike og er mye benyttet.
Øko-tex 100 sikrer at produkter ikke inneholder stoffer som kan gi helseplager eller er skadelige for mennesker. Produktene testes av uavhengige laboratorier for innhold av skadelige stoffer etter liste over tillatte grenser.
Øko-tex 100 sier ikke noe om produktet er økologisk eller om fremstilling og produksjonsprosesser. Standarden sier bare noe om innholdet av skadelige stoffer i ferdig produkt.
Standarden deles inn flere produktklasser (med ulike krav) etter hvor nær huden produktene brukes. Den strengeste er produktklasse 1, som er for produkter som benyttes til baby og barn opp til 3 år (f.eks. soveskinn, tøyleker, sengetøy).

Se linken under for mer informasjon om Øko-tex 100:

www.oeko-tex.com     (Øko-tex hjemmeside)

Det er ikke alle våre leverandører som er IVN-godkjente, eller som har produkter som er GOTS-, BEST- eller Øko-Tex 100-sertifisert. Vi etterstreber at alle våre produkter skal ha en slik godkjenning eller kunne vise til at de er trygge for miljø og forbruker. All ull som brukes i våre klær er kbT-sertifisert, selv om det ferdige produktet ikke nødvendigvis er GOTS/BEST-godkjent. Noen av våre produsenter er små, og slike godkjenninger medfører kostnader for produsentene. Ullen som inngår i produktene er likevel sertifisert, og plaggene er produsert i europeiske land som har strenge krav til arbeidsforhold og utslipp.

Produkt

Varenavn

Informasjon

Opprinnelsesland

Ullfleece (baby/barn/voksen)

Tepper, jakker, bukser, gensere, dresser, luer,hals,babyvotter, babysko, Ammeinnlegg

IVN BEST sertifisert (100% naturlige og økologiske fibre, tillatt 5% syntetisk innslag i form av tilbehør som glidelåser, knapper, elastikk)

Tyskland

Ullfrotte (baby/barn/voksen)

sparkebukser, kjoler, luer, pysjer, jakker, gensere, bukser,hettegensere, hettejakker, joggebukser

IVN BEST sertifisert (100% naturlige og økologiske fibre, tillatt 5% syntetisk innslag i form av tilbehør som glidelåser, knapper, elastikk)

Tyskland

Finstrikk - ull

Siklesmekke , trøyer, bodyer, longs, luer, joggebukser, mamelukk, Ull bleieinnlegg

IVN BEST sertifisert (100% naturlige og økologiske fibre, tillatt 5% syntetisk innslag i form av tilbehør som glidelåser, knapper, elastikk)

Tyskland

Finstrikk - ull/silke

bodyer, bukser, trøyer, kort og lang dress, luer, longs, tunika, singlet, halstørkler, sparkebukser, hals, kjoler, nattkjoler, pysjbukser, truser, ammeinnlegg

70%ull, 30% silke. IVN GOTS sertifisert (min 90% naturlige fibre, min 70 % av disse økologiske). Her er det innslaget av silke som gjør at palggene er GOTS og ikke BEST sertifisert.

Tyskland

Strikk /Ribbestrikk - ull

Ribb-Bukse , Ribbgenser, Jakke i rillestrikk, Hals , babyvotter, leggvarmere, ullbukse til tøybleier

Liten Leverandør som ikke er sertifisert. Bruker IVN godkjent ull.

Tyskland

Sokker og strømpebukser

sokker, strømpebukser

kbT organisk ull og kbA organisk bomull. Noen produkter inneholder også 2% elastan. IVN BEST og IVN GOTS sertifisert.

Produksjon Kroatia, Leverandør Tyskland

Lammeskinn Australia

Soveskinn, bilstolskinn

godkjent av Australian Wool Corporation for bruk til spedbarn. Maskinvaskbart 30°C. Syntetisk garvet (Relugan) med kromtilsats for økt vaskbarhet.

Australia

Garn

Lanolingarn, Merino ull garn, Merinoull/silke garn, Angoragarn

Farget uten bruk av tungmetaller. Silkeull: 35% Tussah silke og 65% Merinoull. Angoragarn: 50% angoraull og 50% Merionoull. Ikke superwash-behandlet.

Ull fra New Zealand, Australia og Europa, spunnet og farget i Danmark. Leverandør er miljøgodkjent i Danmark.

Skinntøfler

Skinntøfler

100% Økologisk, plantegarvet skinn, skinn testes jevnlig for skadelige substanser, farger fri for skadelige AZO-forbindelser. Produsert etter IVNs retningslinjer for naturlig skinn.

Les mer om miljømerkingen av skinntøflene HER (PDF-dokument).

Tyskland

Tilleggsprodukter, mindre leverandører

Produkt

Varenavn

Informasjon

Opprinnelsesland

Strikkepinner

Heklenål, Kortpinner, Rundpinner

Laget av Bambus

produksjon Mexico, leverandør Norge

Brettebleier

Brettebleie

GOTS-sertifisert økologisk bomull

India. Tysk leverandør

Brillebukser

Brillebukse

Ökotex 100 sertifisert, bomull.

Estland

Formsydd bleie, innlegg

formsydd bomullsbleie, bomullsinnlegg

Ökotex 100, 85% kbA økologisk bomull og 15% polyester.

Østerrike

Lammeskinn Tysland

Mimosa soveskinn

Plantegarvet skinn fra Tyskland, ikke vaskbart

Tyskland

Vognposer

Vognposer ,med cord eller nylon trekk

Blå cord: Sydd i Norge av våre Australske lammeskinn. Grå cord og nylon: Laget i Tyskland av kromgarvet skinn fra Tyskland.

Australia/Norge, Tyskland

Skinnluer

Skinnlue pike og gutt

Kromgarvet lammeskinn

Sverige

Vindtøy

dress, lue m/ullfòr, Votter m/ullfòr

Ullfòr er samme som i våre ullfrottè plagg, IVN BEST. Ytterstoff er 72% bomull og 28% Nylon (fòr i dressene er 100% bomull). Det har dessverre ikke vært mulig til nå å skaffe dette lerretsstoffet i økologisk bomull. Men stoffet er innenfor krav satt av REACH(Registration, Evaluation, Authorisation and restriction of Chemicals - et EU byrå, trådde i kraft 2007). Leverandør bekrefter også at fabrikkene jobber etter retningslinjer gitt av BSCI(Business Social Compliance Initiative) som går på arbeidsforhold. Leverandør er medlem av BSCI.

produksjon Kina, Leverandør Sverige

Mokkasiner

Skinnmokasiner

lammeskinn

Tyskland

Ull kosedyr

Koselam, Hund

100% ren ny ull.

Tyskland

Dukker

Alve-dukke, gulrot dukke, Hare, stor dukke

Håndlagde dukker med fyll av organisk kbT ull og ytterstoff organisk kbA bomull frottè.

Tyskland

Sponsåpe

ULLREN såpepose 500g

Ren kjernesåpe

Danmark

Flytende såpeprodukter, lanolintilskudd

Ullsåpe, Flekkfjerner, Skyllemiddel, Ullkur

Vask og pleieprodukter basert på naturlige ingredienser. Vaskeaktive ingredienser fra såpeurt, kokosfett og melkesyre. Fra leverandørens hjemmeside:cleaning and care products are made from highest quality renewable resources. They do not contain any phosphates, petroleum derivatives, enzymes, bleaches, artificial fragrances or colors, aggressive acids, preservatives, chlorine or amoniac and are biologically decomposable.

Tyskland

Lavendelpose

Lavendelpose mot møll

Ubleket bomull, økologisk lavendel

Sydd i Norge, økologisk lavendel fra Danmark

VASK OG BRUKkeyboard_arrow_down
© 2019 Nøstebarn. All rights reserved.