home Meny close
menu Meny

Utstyrsliste nyfødt – hva trenger man til babyen?

En utstyrsliste er et fint utgangspunkt når du planlegger ankomsten til en ny liten baby. De sier man ikke kan få for mye av en god ting, men våre klesvalg påvirker mange. Ved å velge klær i ubehandlet ull fra Nøstebarn, trenger du få plagg som brukes mye.

Det naturlige fettinnholdet i ubehandlet ull virker rensende, noe som gir plaggene lengre brukstid før vask.

Ved å velge plagg i ull til babyen, trenger du færre plagg enn det som er anbefalt for bomullsklær. Se bare forskjellen på bunken med ullklær og bunken med klær i bomull! Færre plagg er gunstig både for lommeboken din og miljøet vårt.

Så hva trenger man egentlig av klær til babyen? Vi har laget en oversikt over det vi mener er en god “startpakke” til nyfødte. Våre forslag til størrelser står i parentes. Klikk på bildene for å komme direkte til produktene i nettbutikken.

Skjermbilde 2019 01 17 Kl. 14.38.53

TYNNE ULLUER

1-2 stk.

Spedbarn taper mye varme gjennom hodet, og en tynn ullue regulerer temperaturen bedre enn andre materialer.

(Str. 62/68)

superwash-h

ULLBODYER/ULLTRØYER

2-3 stk.

En ullbody eller ulltrøye kan brukes året rundt. Plaggene trenger bare å luftes mellom bruk. Det er ikke nødvendig å vaske hele plagget hvis det blir tilsølt, skyll/vask bare akkurat på flekken. Ull tørker fort, og blir heller ikke kald om den blir litt fuktig/våt.

Du trenger: En til dag (str 56/62) + en til natt (str 56/62 eller 68/74) + en i reserve (gjerne i en størrelse større enn de andre).

Barselgaver Cover

ULLPYSJ/SPARKEBUKSE

1 stk.

En myk og god ullpysjamas brukes gjerne året rundt, mange bruker den både natt og dag de første månedene. Ullen gjør at babyen ikke blir kald og våt om natten. Pysjen vaskes sjelden fordi urin og lanolin danner såpe (derfor vaskes ubehandlet ull heller ikke dersom det har lekket urin fra bleien), og den tørker fort så den raskt er klar til bruk igjen.

(Pysjamas: str 62 eller 68 – Sparkebukse: str 56 eller 62)

nostestrikk-sq

ULLJAKKE

1 stk.

En tynn ulljakke er god å bruke ute om sommeren, og inne om vinteren. Det er praktisk å raskt kunne regulere babyens påkledning hvis temperaturen endrer seg.

(Str. 50/56)

ULLSOKKER

1 par

Det er viktig å holde føttene til den lille varme. Ullsokker til babyen kan kjøpes ferdige, eller du kan strikke dem av merino lammeull. Brukes alene eller under sparkebukse.

(Str. 56/62)

BABYTEPPE

1 stk.

Erstatt helseteppet av bomull med et elastisk, lunt, lett og luftig babyteppe av merinoull. Du kan strikke vårt populære Mor Signe-teppe (“Nøstebarnteppet”) av to bunter merino lammeull, eller kjøpe ett av våre ferdige tepper.

SOVESKINN

1 stk.

Lammeskinn som er spesielt laget for babyer kan brukes som liggeunderlag alle steder der barnet ligger – i seng, vogn, på gulvet. Skinnet isolerer både mot kulde og varme og er derfor et ideelt liggeunderlag året rundt. Ristes og luftes mellom bruk. Skinnet er maskinvaskbart, men vaskes sjelden pga det naturlige lanolininnholdet.

Mange velger den store størrelsen, da barnet oftest bruker det i flere år. I en liten vogn kan det store bli for stort.

AMMEINNLEGG I ULL

2 par

Til mor er ammeinnlegg i ull behagelig og luftig. Innleggene hindrer lekkasje, og holder brystet varmt for å unngå brystbetennelse. Det naturlige innholdet av lanolin (ullfett) virker bakteriehemmende, det er derfor kun nødvendig å vaske innleggene hvis de lukter eller blir stive av melk. Kan kokes på komfyren (uten bevegelse) hvis det er nødvendig å desinfisere innleggene f. eks. ved soppinfeksjon.

Kjøp gjerne den største størrelsen, da får du også dekket siden av brystet mot armhulen, noe som er viktig for å forebygge brystbetennelse.

NATURLIG ULLSÅPE

Vi anbefaler naturlige ullvaskemidler for å vaske Nøstebarn-plagg på best måte. Våre vaskemidler inneholder ikke kjemikalier eller parfyme, og de bevarer det naturlige lanolininnholdet i den ubehandlede ullen.

Såpen er veldig drøy, det er nok med 1 ts til håndvask.

VINTERBARN TRENGER I TILLEGG:

TØYBLEIER? -FOR BABYEN OG MILJØET

Flere og flere oppdager fordelene ved å bruke tøybleier i stedet for engangsbleier.

Tøybleier er bra for babyen og for miljøet, og du kan spare mellom 5-10.000 kr i bleieutgifter per barn!