home Meny close
menu Meny

Funksjonelt og komfortabelt
– helt uten mikroplast

– 5 april 2017 av Jannecke –


Spesielt god å bruke på tur, enten som ytterste lag eller som ullundertøy på kaldere dager.
Tynn og myk genser til sport, trening og friluftsliv.
Tynn og lett treningsgenser i ull/silke.

Ull isolerer også når vi blir svette

De fleste skiglade har oppdaget at det er ull som gjelder på skitur. Ull isolerer også når vi blir svette eller våte, den holder ikke på fuktigheten og tørker raskt. Er ullen ubehandlet virker den også bakteriehemmende, derfor kan en ulltrøye av ubehandlet ull holde seg ren og luktfri lenge, bare husk å lufte den etter bruk!

Best i SIFO-test

Mange produsenter legger en syntetisk hinne utenpå ullklærne sine, for å unngå krymping. Ubehandlet ull er ikke behandlet med disse kjemikaliene, og er derfor helt naturlig – for både deg og miljøet. I 2012 testet SIFO lukt i sportstrøyer. De testet syntetiske trøyer, både med og uten lukthemmende behandling, bomullstrøyer og ulltrøyer. Alle ble testet etter aktivitet, og både før og etter flere vask. Nøstebarn ble testens vinner! Les hele testen her!

”Forskjellen på ull og bomull består i at ull i større grad lukter akseptabelt for bruk når den er svett og våt eller svett og luftet/tørket, mens forskjellen blir mindre når de er nyvasket. Årsaken her er at bomull har god effekt av vask, mens ull har god effekt av lufting.”

(”Lukten av svette: luktutvikling i ulike tekstiler”, SIFO 2011, s. 54)


En ekstra god følelse

Ull er et godt valg til trening året rundt, ikke bare på ski i påsken. Ull absorberer ikke vann, men vanndamp. Derfor absorberer den svetten før den har rukket å bli til vann, dette gir et helt eget velbehag. At ubehandlet ull brytes naturlig ned i naturen, og ikke avgir mikroplast, er med på å gi en ekstra god følelse!

Ull i treningssenteret?

En t-skjorte i ull er super i treningssenteret. Du kan erfare at du svetter mindre på resten av kroppen når du kler deg i ull i stedet for i ‘teknisk’ treningstøy. Mange mener at ulltrøyen sørger for bedre lufttilgang enn syntetiske plagg, samtidig som den er temperaturregulerende. En trøye i ull/silkeblanding kjennes myk og sval mot huden, og passer godt hele året. Blir du veldig svett, lukter trøyen litt våt ull, men det er gjerne å foretrekke fremfor lukten av gammel svette? Etter lufting er den ofte frisk og luktfri, selv om den har vært svettet godt i.

Ull på joggeturen?

En ulltrøye på joggeturen er god å ha på året rundt. På kalde dager luner en ullshorts eller ull-longs under treningstightsen. Et par tynne ullsokker i joggeskoene gjør at føttene holdes varme, selv om du blir våt. En tynn ull-silkelue er så liten at den får plass i lommen.

Alternativ til treningstights?

Den syntetiske treningstightsen har blitt manges favoritt, både på tur og til annen trening. Ull har fantastiske egenskaper, men er gjerne for elastisk til å gi den samme effekten som en tettsittende treningstights. Har du et tips til en mikroplastfri løsning her, tar vi gjerne imot det, og bringer det videre!

Komfort, funksjon og forfengelighet

Det er mange ting som teller med når vi velger treningstøy. Det er ofte lett å henge seg på nye trender, og falle for nytt treningstøy avanserte tekniske funksjoner. Men kanskje blir naturprodukter likevel vinnerne til slutt? Nøstebarn sitt treningstøy spiller på lag med både kroppen vår og naturen.