Ull og forbruk

Ull er et miljøvennlig tekstil. Høyt forbruk av bomull er svært belastende for miljøet både ved produksjon og ved vask. Det er også en belastning hjemme med store klesbunker som skal vaskes, gis til venner, gis til Fretex eller legges på loftet, og man skal ha plass i skuffer og skap. Fordi ubehandlet ull trenger sjeldnere vask, og fordi ullplagg er myke og elastiske å vokse i, reduseres klesbunken drastisk ved valg av ull-plagg i stedet for bomull. I stedet for å legge vekk bunker med klær som knapt har vært i bruk, erfarer de fleste at ullklærne brukes og lappes til de er helt utslitte. Det er en god følelse å slite ut én sparkebukse i stedet for å småslite på mange.

Ull dyrt?

Ull er et dyrere råstoff enn bomull, og plaggene er derfor dyrere å produsere. At ullen er produsert under trygge etiske forhold, uten barnearbeid og annen utnyttet arbeidskraft påvirker også prisene. Å bruke ull trenger likevel ikke å bli dyrt. Man trenger langt færre plagg, og med litt lapping der slitasjen er størst kan plaggene brukes mye og lenge. Skal det prioriteres kommer man langt med noen gode basisplagg i ull.

Ull og slitasje.

Ull gir få plagg i hyppig bruk. Mens bomull slites av vask, slites ullen derfor av bruk. Det er utsatte steder på plaggene som blir slitt, f.eks på knær og føtter. Lapper man disse, flerdobler man leve-tiden. Blir et par ullsokker slitt etter et par måneder, har de gjerne vært i bruk like mange dager som et par bomulls-sokker i løpet av et helt år!

VASK OG BRUKkeyboard_arrow_down
© 2019 Nøstebarn. All rights reserved.