Ull er ikke alltid ull

Mens de fleste satser på ull som er behandlet kjemisk, velger vi i Nøstebarn økologisk ull som er ubehandlet. De fargede produktene våre er farget med miljøvennlige farger, men de er ikke bleket. Ullen er uten møllgift og uten den kjemiske prepareringen som må legges utenpå ullen for at ullen skal godkjennes for vaskemaskin. Det gjør den ekstra trygg å bruke til barneklær og undertøy.

Ubehandlet ull og økologisk ull

Begrepet ”ubehandlet” betyr at ullen ikke er utsatt for (unødvendig) kjemisk behandling, som for eksempel blekemiddel, formaldehyd, møllgift, superwashbehandling og fargestoffer med skadelige tungmetaller. Ubehandlet ull inneholder rester av det naturlige ullfettet (lanolin), og ullen har alle sine gode egenskaper i behold.

Da Nøstebarn startet opp med ubehandlet ull i 1983, var det meste innen ull på markedet behandlet ull, og det var derfor naturlig for oss å bruke begrepet ”ubehandlet ull”. I de senere år er også begrepet ’økologisk ull’ dukket opp. Det innebærer at sauene kommer fra økologisk dyrehold. Begrepet ’økologisk ull’ kan innebære at enten plagget er økologisk, eller at kun ullen er økologisk, og sier dermed ikke noe om hvordan ullen er behandlet etterpå, selv om man bør forvente at videre produksjon og behandling også følger miljøvennlige og etiske normer. Nøstebarns ullklær er laget av økologisk ull og er samtidig ubehandlet. Nøstebarn velger å bruke betegnelsen ’ubehandlet’ fordi det også dekker behandlingen av ullen, ikke bare at den er økologisk.

Trygghet og velvære

Huden vår absoberer stoffer. Økologisk, ubehandlet ull er derfor ekstra viktig for undertøy som brukes rett mot huden og til babyklær og barneklær. Brukt i bleiebukser er den ideell. Ubehandlet ull gir også et helt eget velvære, fordi alle ullens naturlige egenskaper er i behold. Kombinert med vind- eller regntøy gir den stor bevegelsesfrihet og mange kombinasjonsmuligheter. Myke, elastiske plagg som isolerer både mot kulde og varme, - til og med når de er fuktige.

Miljøvennlig hele veien

Velger man ubehandlet ull trenger man få plagg som brukes mye. Vår ull tar hensyn til miljø og mennesker hele veien, - under produksjon, under bruk og når den siden skal brytes ned. IVN- og GOTS-sertifisering*), færre plagg og sjeldnere vask er bra for naturen og trygt for oss!

IVN- og GOTS-sertifiseringer

Mens de fleste andre miljøsertifiseringer tar hensyn til kun deler av produksjonen, for eksempel at råstoffet er økologisk eller at sluttproduktet er giftfritt, sikrer IVN og GOTS hele produksjonen. Godt dyrehold, trygge arbeidsforhold, minst mulig belastning på naturen og et trygt, giftfritt sluttprodukt. Produktene er derfor trygge og miljøvennlige i bruk samtidig som vi vet at ikke andre lider for at våre barn skal ha det godt.

Klær å turne i

Barn er ikke små voksne. De er myke og er i bevegelse nesten hele tiden og trenger derfor klær de kan turne i. Ingen turner i jeans.

Nøstebarn en merkevare?

Noen ganger er dyre varer bedre, men ofte betaler man dyrt på grunn av et kjent merke. Nøstebarn er ikke et slikt merkenavn. Hos oss betaler du for de reelle kostnadene ved å fremstille plagg av trygg kjemikaliefri ull på en etisk og miljømessig forsvarlig måte.

100% ull men likevel plastbelag?

Visste du at mange plagg merket med 100% ull, ofte er dekket av en tynn plasthinne? Behandlingen heter Superwash, og hindrer at ullen krymper ved høye vasketemperaturer. Plasthinnen er så tynn at man ikke behøver å oppgi den på merkelappen, men den finnes, og den dekker hver eneste ullfiber – i hele plaggets levetid!

Les mer på bloggen vår

Trygt og blått

Hvorfor Nøstebarn valgte breblå i stedet for knall turkis på klærne sine.
En knall turkis krever bruk av tungmetaller. Den sjansen tar vi ikke. Å skape klær krever mange hensyn. Helst skal klær være både funksjonelle, komfortable, vakre, miljøvennlige og være produsert på en etisk riktig måte. Vi legger vekt på alle disse tingene, men må vi velge mellom pent og praktisk velger vi praktisk. Må vi velge mellom kult og trygt velger vi trygt. Av og til ender vi da opp med at resultatet likevel blir vakrere en opprinnelig plan, slik som da vi valgte den vakre breblå i stedet for knall turkis.

Trygge klær teller mest.

VASK OG BRUKkeyboard_arrow_down
© 2019 Nøstebarn. All rights reserved.