Mikroplastforurensing fra klesvask

Det har vært mye fokus på mikroplast den siste tiden, og mange tar bevisste valg ved kjøp av tannkremer og hudpleieprodukter for å unngå produkter som inneholder mikroplast. Men visste du at mikroplast fra vask av syntetiske klesplagg er en av de større kildene til mikroplastforurensing i havet?

All plast som havner i havet, fra bruskorker til bildekk, brytes over tid ned til ørsmå partikler som vi kaller mikroplast. I tillegg kommer utslipp av mikroplast fra blant annet kosmetikk og klesvask. Mikroplasten i havet binder til seg miljøgifter, og både plasten og miljøgiftene ender opp i næringskjeder som gjør mange arter skadelidende. Til syvende og sist kan de ende opp på vårt middagsbord.

Mikroplasten fra kosmetikk og klesvask følger avløpsvannet vårt, gjennom renseanleggene, og slippes ut i havet. IVL Svenska Miljöinstitutet har tatt ved norske avløpsrenseanlegg, og anleggene fjernet mellom 87 og 99 prosent av mikroplasten. Men allikevel slapp 3 til 35 millioner plastpartikler gjennom per time. Utslipp av mikroplast fra vask av syntetiske plagg alene, er beregnet til ca 600 tonn per år i Norge. Også husstøv, som vi vasker og skyller ned i avløpet, inneholder mikroplast – fra syntetiske tepper, pledd og møbeltekstiler gjennom bruk og slitasje.

Syntetiske klesplagg og hus-tekstiler som er laget av akryl, polyester, syntetisk fleece – vil alle avgi ørsmå partikler av mikroplast (ja, alle disse stoffene er i prinsippet plast) ved vask. Vask av naturmaterialer som for eksempel bomull, ull, silke og hamp, avgir ikke mikroplast ved vask.

Ull, og ubehandlet ull især, står i en særstilling når det gjelder miljøvennlige tekstiler. Ubehandlet ull kan komposteres når man ikke kan nyttegjøre det lenger, og det er ikke behandlet med kjemikalier får å tåle vask ved høye temperaturer, eller skadelige fargestoffer.

Vi oppfordrer til å også ta bevisste valg ved innkjøp av klesplagg og hus-tekstiler! Ansvaret for å bidra på miljøfronten ligger på oss alle i hverdagen, og størst mulig bruk av naturlige tekstiler vil være et godt bidrag.

Kilder:

http://www.miljodirektoratet.no/no/Nyheter/Nyheter/2015/Januar-2015/Mikroplast-kveler-livet-i-havet/

https://www.regjeringen.no/no/tema/klima-og-miljo/forurensning/innsiktsartikler-forurensning/marin-forsopling-og-mikroplast/id2339872/

http://www.dagsavisen.no/innenriks/bitteliten-miljoversting-1.350485

http://naturvernforbundet.no/mikroplast/mikroplast-hva-er-problemet-article32338-3423.html

VASK OG BRUKkeyboard_arrow_down
© 2019 Nøstebarn. All rights reserved.