Lappetips

Ull holder seg myk og elastisk hele plaggets levetid. Ull gir få plagg i hyppig bruk. Mens bomull slites av vask, slites ullen derfor av bruk. Blir et par ullsokker slitt etter et par måneder, har de gjerne vært i bruk like mange dager som et par bomulls-sokker i løpet av et helt år!

Det er utsatte steder på plaggene som blir slitt, f.eks på knær og føtter. Store barn og voksne sliter mer på føttene og albuer, og krypebarn sliter på knærne. Bitte små hull sys sammen med litt sytråd i lik farge. Større hull eller der hvor plagget er tynnslitt kan enten stoppes eller lappes. Lapper man disse stedene, flerdobler man levetiden, fordi resten av plaggert oftest er i god stand. Lapping kan gjøres enkelt og kreativt.

Stopping

Bruk gjerne en stoppesopp for å unngå at hullet snurpes sammen. Tråkle en tråd rundt hullet og fang med den opp løse masker så de ikke rakner. Man lager så en mini-vev ved å sy "rennetråder" i en retning på hele hullet. Deretter vever man på tvers av rennetrådene.

Lapping

Lapper kan klippes av utslitte plagg (ta vare på dem), de kan strikkes eller de kan hekles. Klippes lappene av gamle ullplagg er det lurt å vaske plagget på 40 grader for å tøve stoffet litt. Da rakner det ikke. Lappene kan enten sys med sikksakk på symaskin eller sy for hånd med tråklesting eller knappehullsting. Lag lappene litt store slik at de dekker hele slitasjeområdet. Det er ikke nødvendig å kamuflere lappingen. Bruk gjerne kontrastfarger, og bruk fantasien, så får plagget litt ny karakter samtidig. Lappete plagg viser at man tar vare på ting og unngår bruk og kast.

Lappetips 1 Lappetips 2 Lappetips 3 Lappetips 4
VASK OG BRUKkeyboard_arrow_down
© 2019 Nøstebarn. All rights reserved.