Hvorfor tøybleier, og hvorfor ullbukser?

- av hensyn til barnet, naturen og økonomien din.

Våre bestemødre skylte og vasket bleiene for hånd, kokte dem på komfyren, vred én etter én og hengte dem opp. Ikke rart at engangsbleiene kom som en befrielse. I dag har vi rispapir som samler opp avføringen, og vi har maskiner som gjør hele vaskejobben for oss. Det er som å ha en gratis bleieautomat på vaskerommet. Det gjør at barna og miljøet i dag kan nyte alle fordelene som tøybleier gir uten at vi sliter oss ut.

For barnet

Den frie lufttilgangen som ullbukser gir er behagelig for barnet. Barnet slipper å være klamt rundt stumpen, og ullbuksen sikrer jevn temperatur hele året. Da er det ikke ekkelt å være våt. Barn kan få sår stump uansett bleietype. Med ullbukse som sperrelag gror sår hud raskt fordi huden får den luften den trenger for å heles.

Den viktigste gevinsten med naturlige tøybleier merkes kanskje ikke ennå. For hva skjer egentlig med kroppen på lang sikt når vi de første årene pakker babystumpen i plast og nye, ikke utprøvde materialer? Flere ganger har materialer i engangsbleier måtte fjernes fordi det viste seg at de var skadelige (ftalater og TBT). Vi vet også at temperaturen i pungen hos guttebabyer er høyere når barnet bruker engangsbleier (Professor Wolfgang G. Sippell m.fl., 2000. "Scrotal temperature is increased in disposable plastic lined nappies" (PDF). For nettsidevisning, klikk her.). For høy temperatur i pungen over lengre tid kan hemme eller permanent skade pungens evne til temperaturregulering, noe som igjen kan føre til dårligere sædkvalitet. Tøybleier er utprøvd i århundrer og sikrer jevn lufttilgang og temperaturregulering.

For miljøet

Engangsbleier setter tre ganger så mange ’fotspor’ i naturen som tøybleier. ("Sharing natures interest. Ecological footprints as an Indicator of sustainability" Nicky Chambers m.fl., 2000) Fotspor er et mål for miljøbelastning. Det er introdusert for å kunne sammenligne forskjellige produkter med forskjellige miljøbelastinger som fornybare og ikke fornybare råvarer, vann og energiforbruk etc. I Norge har vi rikelig med vann, og velger man ullbukse som sperrelag er miljøgevinsten enda større.

Med tøybleier går urin og avføring i kloakken og brytes ned, i stedet for å hermetiseres i tett plast. Engangsbleier utgjør faktisk en femtedel av alt husholdningsavfallet vårt. Foreldre til engangsbleiebarn leverer over ett tonn ekstra ikke-fornybart avfall. Dette er avfall vi etterlater til våre barn og barnebarn.

For økonomien

Vanligvis er sunne og miljøvennlige løsninger dyrere enn alternativene. Med tøybleier er det omvendt. De investeringene man gjør i starten er spart inn igjen etter noen måneder, og mye av utstyret kan brukes til flere barn. Selv med bleieavtaler sparer man 5-10.000kr pr barn. Mange renovasjonsselskap sponser i tillegg deler av tøybleiene fordi de ser hvor store avfallsmengder engangsbleier gir. Undersøk derfor i din kommune om de har en slik ordning.

VASK OG BRUKkeyboard_arrow_down
© 2019 Nøstebarn. All rights reserved.