Slik virker ullen

Ull isolerer

Ull isolerer som en termos fordi den består av 80% luft. Stillestående luft er hemmeligheten bak all isolering.

...også når den er våt

Ubehandlet ull absorberer ikke rennende væske, kun vanndamp. Den reaksjonen avgir varme. Straks bomull blir fuktig (3-6% av egen vekt) forbruker den energi (kroppens varme) for å tørke. Ull derimot isolerer like godt i fuktig tilstand.

Ull i varmen

Fordi ubehandlet ull puster og samtidig virker som en termos, beskytter den både mot varme og kulde. I varme land brukes ull for å holde varmen ute.

Ull og ild

Ull er tungt antennelig i motsetning til bomull og syntetiske stoffer. Ullklær er derfor ikke brannfarlige. For å oppnå denne naturlige egenskapen hos ull, må andre tekstiler behandles med omdiskuterte brannhemmende kjemiske stoff.

Ull og allergi

En del barn er plaget med eksem. Dessverre frarådes det ofte automatisk å bruke ull hvis barnet har eksem. Ull har så gode egenskaper at det er synd å kutte den ut uten å finne ut om barnet tåler den. Er barnet allergisk mot selve ullen, skal man selvfølgelig unngå ull rett på kroppen, men har barnet ‘bare’ eksem kan man gjerne prøve seg frem for å se hva barnet har det best med.

Les mer om ull og allergi på bloggen vår

Klør det?

Mange blir positivt overrasket over hvor behagelig ulltøy føles når de er laget av fineste ubehandlete merino-ull, - den mykeste ullen som finnes. Barn som begynner med ull som baby elsker vanligvis ullplaggene sine og vil ofte ikke ta dem av. De som ikke er vant til å gå med ull kan gjerne synes at ren ull klør litt før de blir vant til den. Hvor tander man er varierer fra person til person. Til større barn som ikke er vante med ull er det derfor lurt å velge ull-silkeblanding i starten fordi den er glattere enn ren ull og dermed ikke føles annerledes enn det barnet er vant til.

VASK OG BRUKkeyboard_arrow_down
© 2019 Nøstebarn. All rights reserved.