home Meny close
menu Meny

Slik virker ullen

Ull isolerer

Ull isolerer som en termos fordi den består av 80% luft. Stillestående luft er hemmeligheten bak all isolering.

...også når den er våt

Ubehandlet ull absorberer ikke rennende væske, kun vanndamp. Den reaksjonen avgir varme. Straks bomull blir fuktig (3-6% av egen vekt) forbruker den energi (kroppens varme) for å tørke. Ull derimot isolerer like godt i fuktig tilstand.

Ull i varmen

Fordi ubehandlet ull puster og samtidig virker som en termos, beskytter den både mot varme og kulde. I varme land brukes ull for å holde varmen ute.

Ull og ild

Ull er tungt antennelig i motsetning til bomull og syntetiske stoffer. Ullklær er derfor ikke brannfarlige. For å oppnå denne naturlige egenskapen hos ull, må andre tekstiler behandles med omdiskuterte brannhemmende kjemiske stoff.

Ull og allergi

Svært få er allergisk mot ubehandlet ull fordi den er fri for skadelige kjemikalier. Har man mistanke om ull-allergi, anbefaler vi at man prøver med ull av og på i en periode. Barn som har eksem, men ikke er allergisk mot ull, kan ha stor glede av klær i ull-silkeblanding. Ull-silke er en glatt fiber som er sval, og som hindrer at huden blir klam og dermed kanskje klør enda mer. Det er heller ikke noe i veien for å bruke ren ull, hvis ikke barnet reagerer på den. Dessverre frarådes mange eksembarn å bruke ull. Det er synd for dem som har det godt i ull i ull tross eksem. (Folk frarådes ikke å spise fisk fordi om noen er allergiske.) Er barnet allergisk mot selve ullen må det bruke andre tekstiler innerst og ull utenpå. Midd trives ikke i ubehandlet ull.

Klør det?

Mange blir positivt overrasket over hvor behagelig ulltøy føles når de er laget av fineste ubehandlete merino-ull, - den mykeste ullen som finnes. Barn som begynner med ull som baby elsker vanligvis ullplaggene sine og vil ofte ikke ta dem av. De som ikke er vant til å gå med ull kan gjerne synes at ren ull klør litt før de blir vant til den. Hvor tander man er varierer fra person til person. Til større barn som ikke er vante med ull er det derfor lurt å velge ull-silkeblanding i starten fordi den er glattere enn ren ull og dermed ikke føles annerledes enn det barnet er vant til.