5 tips som gir barnet god søvn

- Av Jannecke 04. januar 2018 -

Det kan være mange grunner til at barna våkner om natten, men er de kalde våkner de i alle fall. Jevn og passelig temperatur er viktig for en god natts søvn.

Vi voksne pakker oss godt inn i dynen når vi våkner og er kalde, og vi kryper ut igjen når vi blir for varme. Dette gjør ikke små barn. Dynen sklir lett av en vilter krabat, og bleier og melkesøl kan gjøre pysjen fuktig. Barn er ganske store før de tar av eller på dynen selv, og på en liten og svett kropp uten dyne, er det kun ull som holder varmen. Bomull mister isolasjonsevnen allerede når den er 4% fuktig, mens ull tåler 10 ganger mer!

Her er våre beste tips som gir barnet god søvn

1. Velg pyjamas i ubehandlet ull eller ull/silke. Ull isolerer også hvis den blir litt klam, og er ullen ubehandlet (fri for superwash, bleking og annet) virker den selvrensende, da trenger du ikke å vaske pysjen så ofte.

2. Velg mer klær på barnet, og mindre til å ha over. Når dynen da sklir av, blir ikke overgangen så stor. Kanskje holder det faktisk med et ullteppe i stedet for dyne, når pysjen er god og varm.

3. Gjør overgangen lettere med et soveskinn, - et lammeskinn som er spesialpreparert for baby. Lammeskinnet holder jevn temperatur og lar luften sirkulere rundt barnet. Vi voksne vet at et kjølig laken og en kald dyne blir oppvarmet på noen minutter, mens for barnet kjennes det som en kald overgang fra en varm favn. Et soveskinn har riktig temperatur med det samme. Soveskinnet er også kjent og kjært, og gir trygghet når barnet sover på forskjellige steder.

4. Et kosedyr kan være en trygg bestevenn, som gjør innsovningen lettere. Da er det ekstra godt å vite at kosedyret er økologisk og fri for syntetiske fibre, og dermed ikke avgir mikroplast. Er kosedyret laget av ubehandlet ull og økologisk bomull, er det helt trygt både å bite i, sutte på og kose med.

5. Sørg for at barnet heller ikke blir for varmt. En finger i nakken, under pysjen, avslører om barnet er svett. Da bør den lille kles av, eller så bør romtemperaturen senkes.

© 2019 Nøstebarn. All rights reserved.