MILJØ

Slik kan du redusere utslipp av mikroplast

- 19. april. 2018 av Nøstebarn -

Plast og mikroplast brytes ikke ned, men forblir i naturen og skader både dyr og planteliv. Med enkle grep kan du bidra til å redusere utslippene

Velg klær og andre tekstiler av naturmaterialer som brytes naturlig ned i naturen

Vask av syntetiske klær er en stor kilde til mikroplast i havet. Av klær er fleece en versting. Er den i tillegg brannhemmende kan den også inneholde hormonforstyrrende stoffer.

Merk at plagg merket 100% ull kan være superwashbehandlet med en tynn plasthinne utenpå for å tåle høyere vasketemperatur. Klær i ubehandlet ull har ikke denne hinnen.

Nøstebarns ull er GOTS eller IVN-sertifisert, som er den strengeste miljøsertifiseringen som finnes. IVN og GOTS tillater ingen giftige kjemikalier i produksjonen, syrebad, superwash eller plastbelagt ull. Det betyr at klærne du kjøper til barnet ditt er helt trygge, og heller ikke skaper utslipp av mikroplastfibre ved bruk eller vask.

LES OGSÅ:

Reduser unødvendig plastemballasje

Det moderne samfunnet har basert seg på emballasje, og en stor del av det er plast. Før i tiden hadde man ikke ferdigmat, man fikk pakket ferskvarer inn i papir der og da, og man troppet opp med melkespann når man skulle kjøpe melk.

I dag er varer, butikker og handlemåter helt endret, og vi kan vanskelig se for oss en verden uten tett emballasje som plast. Vi får håpe at et naturlig nedbrytbart materiale snart utvikles til å bli så bra at den kan erstatte plastposer og annen plastemballasje.

Inntil da kan vi i hvert fall sørge for å redusere emballasjen der vi kan. Vi kan ta med handlenett i butikken og vi kan unngå emballasjeverstingene.

Resirkuler all plastemballasje

Ha en stor kurv eller en stor skuff til oppbevaring, så blir det ryddigere og enklere å håndtere. Mye matemballasje, slik som isbokser og rømmebegre, kan gå i oppvaskmaskinen, så slipper du å skylle.

Plukk eget og andres søppel på tur

Ta med en tom søppelpose på tur ved vannet, slik at dere kan ta med dere plastsøppel som er drevet på land. Ta gjerne en pose med på turer i fjell og skog også.

Unngå kosmetikkprodukter med mikroplast

Mikroplast brukes som skrubbemiddel i både tannkrem, ansiktspeelinger, ansiktsmasker og kroppsskrubber. Står det at de inneholder polyetylen, polypropylen, polyetylentereftalat, polymetylmetakrylat eller nylon, inneholder de mikroplast.

Det er lett å tenke at det du gjør alene ikke betyr noe, men det er hvert enkelt menneskes handlinger som utgjør totalen. Det er også våre forbrukervalg som bestemmer hva som skal produseres i verden. Derfor har alle våre valg en betydning

© 2019 Nøstebarn. All rights reserved.