Slik kan du redusere utslipp av mikroplast

op. 18 april 2018 av Jannecke


Plast og mikroplast brytes ikke ned, men forblir i naturen og skader både dyr og planteliv. Med enkle grep kan du bidra til å redusere utslippene.

Velg klær og andre tekstiler av naturmaterialer som brytes naturlig ned i naturen!

Vask av syntetiske klær er en stor kilde til mikroplast i havet. Av klær er fleece en versting. Er den i tillegg brannhemmende kan den også inneholde hormonforstyrrende stoffer.

Merk at plagg merket 100% ull kan være superwashbehandlet med en tynn plasthinne utenpå for å tåle høyere vasketemperatur. Klær i ubehandlet ull har ikke denne hinnen.

Reduser unødvendig plastemballasje!

Det moderne samfunnet har basert seg på emballasje, og en stor del av det er plast. Før i tiden hadde man ikke ferdigmat, man fikk pakket ferskvarer inn i papir der og da, og man troppet opp med melkespann når man skulle kjøpe melk.

I dag er varer, butikker og handlemåter helt endret, og vi kan vanskelig se for oss en verden uten tett emballasje som plast. Vi får håpe at et naturlig nedbrytbart materiale snart utvikles til å bli så bra at den kan erstatte plastposer og annen plastemballasje.

Inntil da kan vi i hvert fall sørge for å redusere emballasjen der vi kan. Vi kan ta med handlenett i butikken og vi kan unngå emballasjeverstingene.

Handlenett i økologisk bomull.

Resirkuler all plastemballasje!

Ha en stor kurv eller en stor skuff til oppbevaring, så blir det ryddigere og enklere å håndtere. Mye matemballasje, slik som isbokser og rømmebegre, kan gå i oppvaskmaskinen, så slipper du å skylle.

Plukk eget og andres søppel på tur!

Ta med en tom søppelpose på tur ved vannet, slik at dere kan ta med dere plastsøppel som er drevet på land. Ta gjerne en pose med på turer i fjell og skog også.

Unngå kosmetikkprodukter med mikroplast!

Mikroplast brukes som skrubbemiddel i både tannkrem, ansiktspeelinger, ansiktsmasker og kroppsskrubber. Står det at de inneholder polyetylen, polypropylen, polyetylentereftalat, polymetylmetakrylat eller nylon, inneholder de mikroplast.

Det er lett å tenke at det ikke betyr noe hva du gjør alene, men det er hvert enkelt menneskes valg som avgjør totalen. Det er også våre forbrukervalg som bestemmer hva som skal produseres i verden. Derfor betyr alle våre valg noe.

© 2019 Nøstebarn. All rights reserved.