Enkle nyttårsforsetter

for et mer miljøvennlig 2019

- Av Jannecke -

Hvordan holde nyttårsforsettene?

Et nytt år er litt som et blankt ark, og derfor er det naturlig at vi tenker over om vi ønsker å gjøre noen endringer fra året før. Kanskje lager vi en liste med ting vi skal gjøre mer av eller ting vi vil gjøre mindre av. Listen med nyttårsforsetter kan nok lett bli lang, og utholdenheten tilsvarende kort. Skal vi gå for varige, positive endringer må vi heller velge ut de nyttårsforsettene hvor resultatet eller belønningen er større og viktigere enn innsatsen.

Mange har fått med seg de enorme miljøproblemene som mikroplast fører med seg og har lyst til å gjøre en innsats der. Kanskje noen har som nyttårsforsett at de skal redusere bruk av plastposer og annet unødvendig av plast? Mikroplast fra syntetiske klær i vask er en versting i utslipp av mikroplast. Kanskje vil du derfor redusere eller unngå slike klær? Eller redusere mengden av klær du kjøper? Her kommer litt motivasjon til deg som tenker i de baner:

Hvordan unngå klær med mikroplast?

Syntetiske fibre som nylon og polyester brukes både alene og i blandinger med for eksempel ull og bomull for å gjøre plaggene billigere eller mer slitesterke. Syntetiske plagg kan også ha mange tekniske egenskaper og er derfor mye brukt i sportsklær. Bytter man ut det syntetiske med naturlige fibre mister man gjerne noen av disse egenskapene, men kanskje får man i stedet flere andre fordeler? Naturfiber harmonerer ikke bare bedre med naturen, men også med kroppen vår. Derfor kjennes klær i for eksempel ull, silke, bomull og lin ofte langt mer behagelig på. Rene naturfibre brytes naturlig ned i naturen, og hvert plagg vi bytter ut med et naturlig alternativ blir én mikroplastkilde mindre.

Ull som avgir mikroplast?

Veldig mye ull på markedet i dag er dekket av en tynn plasthinne som hindrer at ullen tøver ved tøffere vask. Disse plaggene merkes også med 100% ull. Skal du være sikker på at ullplaggene dine ikke avgir mikroplast må du derfor velge ubehandlet ull.

I tillegg til at du unngår mikroplast, får du plagg som er varmere og mer behagelige på. Når vi velger ull, ønsker vi jo ikke plast mot huden! Ubehandlet ull virker også naturlig bakteriehemmende og trenger derfor sjeldnere vask.

Les mer: Er ullklærne til barna belagt med plast? 

Kjøpe færre klær?

Klær tar tid og plass, og klær skaper rot. Det er kjekt med nye plagg, og klær er så billig i dag at vi ofte kjøper langt mer enn vi trenger. Velger du i stedet å kjøpe få, gode plagg som brukes mye, får du ikke bare bedre samvittighet. Du får langt mindre å holde styr på. Det også er en deilig følelse å legge vekk et plagg som er brukt så mye at det er helt utslitt.

Lappe i stedet for nytt?

Vi kan både slå hull i et plagg ved et uhell, eller vi kan slite hull etter mye bruk. En lapp kan raskt gjøre plagget brukbart igjen. Ull slites for eksempel på utsatte steder, typisk på knær, hæler og tær. Resten av plagget kan ofte være i veldig god stand, så en lapp kan lett doble levetiden.

Du trenger ikke være sy-ekspert for å lappe et plagg. Lapping kan gjøres kjapt eller pertentlig, sjarmerende eller kreativt.

Les mer: Lappetips - forleng plaggenes levetid

Nyttårsforsetter eller ei, - et bevisst forhold til klærne vi kjøper kan vise seg å bli til stor glede for både oss og for naturen.    


© 2019 Nøstebarn. All rights reserved.